"ASSALAMUALAIKUM SELAMAT DATANG KE HALAMAN RESEPI TIMUR BARAT "

Wednesday, August 1, 2012

RESEPI ORANG BANJAR, KULIT CEMPEDAK / MANDAI


1- Keluarkan isi cempedak, kulitnya disiang/dibuang kulit mengerutu bahagian luar kemudian potong2 macam dalam bekas kuning.


2- Lepas cuci bersih, gaulkan kulit cempedak dengan garam lebih kurang 1/2 cawan untuk kulit sebanyak dalam gambar/ sebiji kulit cempedak.


3- Tekan2 / padatkan, kemudian letak sikit air panas suam. Kemudian tutup bekas, simpan dalam seminggu, lagi lama lagi bagus. Dah siap.

Imej diambil dari  http://tulipkasih374.blogspot.com/2009/10/resepi-mandai.html 

4- Bila nak makan, ambil sebanyak mana yang kita nak. Cuci dan ramas2 sampai air masin keluar. Toskan dan goreng garing sikit. Asingkan.
5- Racik2 bawang besar, tumbuk/potong kecil cili padi, tumis. Kemudian campurkan dengan mandai tersebut. Boleh tambah belacan kalau mahu. Nak campur ikan bilis pun boleh, tempe pun boleh ikut selera masing2. Rasanya memang mables.

Tau resepi ni pun dari internet, kebetulan pulak time buah cempedak meranum, dari dibuang kulitnya baik jadikan lauk sampingan kan...gambar dah siap goreng tu ambil dari http://tulipkasih374.blogspot.com/2009/10/resepi-mandai.html , gambar sendiri tak sempat nak snap dah licin pulak hihihi...

7 comments:

Anonymous said...

It's the best time to make a few plans for the future and it is time to be happy. I've read this submit and if I may just I
want to suggest you some interesting things or tips.
Perhaps you can write subsequent articles referring to this article.
I desire to learn even more issues about it!

Feel free to surf to my weblog adjustable dumbbell weights
My web page - powerblock

ela said...

first time ela tgk ni tau...best blog ni...keep it up...nanti bolehlah try resepi2 yg baru

ela said...

salam kenal..harap dapat try resepi2 yg unik ni

ela said...

salam kenal..harap dapat try resepi2 yg unik ni

ela said...

first time ela tgk ni tau...best blog ni...keep it up...nanti bolehlah try resepi2 yg baru

zam said...

kulit cempedak pon boleh masak..baru tau ni..huhu

Immanuel Kabuhung said...

Halo Bloger! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

Di sana Anda bisa "Discover" (menemukan) lebih dari 38 ribu resep masakan nusantara, "Share" (berbagi) resep-resep masakan Anda ke semua teman-teman myTaster di seluruh dunia, dan juga! Anda bisa membuat buku masak pribadi Anda di laman kami dan "Save" (simpan) sebagai resep-resep favorit Anda sehingga kita bisa saling bersosialisasi di dalamnya. "Discover, Save and Share Recipes" on myTaste! "Indahnya Saat Berbagi".

Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami.

Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
info@mytasteindonesia.com

Terima kasih atas perhatian kerjasamanya!

Salam myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung