"ASSALAMUALAIKUM SELAMAT DATANG KE HALAMAN RESEPI TIMUR BARAT "

Monday, December 30, 2013

Kerabu petai jeruk / segar

Pic dekat

Pic jauh
Tiba2 ada membe yang post gambar petai. Lama aku tak makan petai. Sejak musim petai dibelakang rumah berbuah telah berlalu. Teringat2 sambal tumis petai. Sambal tumis cili api petai. Sambal ikan bilis/udang petai, semua tu faberet aku.

Kebetulan petai jeruk banyak lagi dalam peti ais. Itu aku jeruk banyak2 semasa  petai bergayutan beberapa bulan lalu. Jadilah seperti gambar diatas.

Cara2 nak buat macam dibawah, agak2 je takde sukatan

Petai jeruk/segar dihiris/potong nipis atau tumbuk kasar jangan hacur sangat.
Bawang besar hiris
Cili api/padi tumbuk
Ikan bilis tumbuk segar atau digoreng ikut suka, tumbuk kasar
Udang kering segar atau goreng sekejap dan tumbuk kasar
Campak semua bahan dalam satu bekas
Letak sedikit garam
Perah asam limau
Dan gaulkan sekata dah siap
Kalau suka manis masam pedas masin sama rasa letak la secubit dua gula
Orang Negeri sembilan tak suka manis2 dalam lauk pantang besar tu, nanti tak lalu makan, tapi aku ni lidah antarabangsa semua masuk tak ada pantang.

3 comments:

norman said...

enak enak

Assalamualaikum tuan/puan,
KOPI KEMUDIK, SUSU KAMBING, KOPI NANDUK/BIO-ASLI, TANAH LOT
Assalamualaikum tuan/puan,
Mohon pasarkan Kopi KEMUDIK .
Penghantaran melalui pos.
Pembayaran secara bank-in atau cek.
Kopi KEMUDIK
Koperasi Permodalan Melayu Wilayah Kuala Muda/Sik Kedah Berhad
5 dalam 1

( Gula Halus , Krimer Bukan Tenusu , Kopi Segera , Habbatus Sauda , Fiber )

Kebaikan Fiber / Serat :

memudahkan proses pencernaan , memperbaiki pembiakan mikroflora yang baik , mengekalkan kesihatan saluran dalaman tubuh dan membantu mengurangkan pengumpulan bahan-bahan yang tidak diperlukan tubuh, khususnya organ dalaman.

Kebaikan Habbatus Sauda :

Nabi Muhammad S.A.W. bersabda dalam Haditsnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain
“Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut)” (HR.Bukhari, Muslim)

RM 20 for 20 sachets

Postage cost : RM 10
Total cost : 30

To order : 017 5503065 Mr. Norman
Email : neorise2010@gmail.com

Location : Pekan Sik , Sik , Kedah . MALAYSIA
http://kopi5campurankemudik.blogspot.com/2013/05/kopi-kemudik.html
http://kopi5campurankemudik.blogspot.com/

SUSU KAMBING / KOPI SUSU KAMBING / GOAT MILK / GOAT MILK COFFEE
RM 22 for 20 sachets

Postage cost : RM 8
Total cost : 30
To order : 017 5503065 Mr. Norman
Email : neorise2010@gmail.com

Location : Pekan Sik , Sik , Kedah . MALAYSIA
http://hartanahpropty.blogspot.com/2013/12/susu-kambing-kopi-susu-kambinggoat-milk.html

Kopi Nanduk GOLD
http://www.bio-asli.com/?id=neorise
www.bioasli.com/?id=neorise
www.tvbioasli.com/?ref=neorise
www.bioasli.co.uk/?ref=neorise
www.prepaid.bioasli.com/?ref=neorise
http://hartanahpropty.blogspot.com/2013/12/kopi-nanduk-gold.html

TANAH LOT
Assalamualaikum tuan/puan,
Saya ada tanah lot lidi untuk dijual.
Tanah Lot Untuk Dijual Di Bukit Selambau, Sungai Petani, Kedah
Tanah Lot 55' x 75' , sesuai untuk tapak rumah atau bangunan. Lokasinya di Bukit Selambau , Kedah iaitu berhampiran Pekan Bukit Selambau, jalan besar Bukit Selambau, 300 meter di belakang Sek. Keb. Bukit Selambau, berhampiran menara telekomunikasi dan kilang kayu.
Sesuai untuk tapak rumah dan bangunan
http://hartanahpropty.blogspot.com/2013/11/hartanah-3.html

http://kemudikberhad.blogspot.com/2012/10/koperasi-permodalan-melayu-wilayah.html
http://kelasenglishdewasakorporatveteran.blogspot.com/
https://www.facebook.com/norman.hashim

Ibu Nur said...

Resepi yang best!! Terima kasih.. Jemput lawat blog saya juga.. :)
http://ibu-ayah-comel.blogspot.com

umi adam faris said...

wahhh 1st time dengar...ade gak ek kerabu petai jeruk hehe