"ASSALAMUALAIKUM SELAMAT DATANG KE HALAMAN RESEPI TIMUR BARAT "

Monday, April 14, 2014

Kerabu mangga



Musim mangga berbuah lagi. Lebat betul, ada dua pokok yang berbuah. Selain dibuat jeruk resepi berasaskan mangga hampir tiap2 hari, iyelah selagi buahnya ada.


Kali ini buat kerabu, ada macam2 cara, ini salah satu cara yang aku suka, resepinya macam dibawah.


Sebiji mangga, disagat, bawang besar dipotong2 macam dalam gambar, serai hiris halus, kacang tanah goreng ditumbuk kasar, titik cili padi ikut suka banyak mana, sotong dipotong kecil dan rebus/goreng kemudian toskan airnya/minyak, udang kering blend, garam dan gula secukup rasa. Satukan semua kemudian gaulkan. Dah siap.


13 comments:

Noor Shakirah Md Lazim said...

Sedapnya .. makanan kegemaran saya juga ... sesiapa yg sedang mencari supplement boleh singgah blog sy . www.mamafeefa.blogspot.com

Salmiah Othman said...

memang sedap nie..keluarga saya memang suka ...

Pengedar Shaklee Terbesar Di Kuching Dengan READY STOCK

D'Fara Delish said...

Kerabu mangga ni memang kegemaran suami saya. Tapi susah nak cari mangga yang best.

-----------
D'FaraDelish
-----------

huda said...

Wow..best nye kerabu mangga. Terliur..

Visit sy semula hudakassim.blogspot.com

faz said...

Pembangkit selera

REZKY SHUKRI said...

tegok pon da lelehh .. klo rsa pasti dapp ngat..sepiggan rm10 ke

REZKY SHUKRI said...

tgk da leleh klo rasa msti dapp ngat... Berapa sepinggan rm10 erk??

Anonymous said...

Waaah.terliur la..sape2 yg nak rasa masakan bunian,boleh klik sini...http://aisyahassiddiqah.blogspot.com/2014/10/makan-sedap-kat-warung-bunian-bangi.html?m=0

Ilyas Rusman said...

Sooo sedap...
http://aisyahassiddiqah.blogspot.com/2014/10/makan-sedap-kat-warung-bunian-bangi.html?m=0

REZKY SHUKRI said...

Sedap

nadhirah mohamad said...

sedapnya..sampai tertutup mata si kucing

shima khalid said...

Sedayny kerabu mangga...
Tumpg link..dptkn ebook 70 formula rezeki
http://bit.ly/kuasarezeki

Aisyah Ghazi said...

sedapnyaaa !! rindu nk makan kerabu mangga. Duduk jauh dri tanah air ni, mmg susah sikit la nk cri kerabu mangga. thx ya for sharing. Anyway, jemput ke blog i untuk info2 kekal cantik dan slim.

>>>Tips Turun Berat Semulajadi!<<<