Buah di pokok rambai |
Rambai |
Daun kunyit |
Masukkan santan kelapa dalam kuali/periuk/belanga. Kunyit hidup ditumbuk/ giling atau kunyit serbuk. Cili padi, bawang putih, merah ditumbuk/giling. Titik serai dan Sedikit air.
Panaskan guna api kecil. Masukkan sotong dihiris kecil dan udang. Kemudian kacau selalu supaya tak pecah minyak.
Last masuk kan daun kunyit yang dihiris halus. Garam...dan sedikit perasa kalau mahu. Dah siap. Ok...sekarang mesti nak ada lawan yang sesuai. Baru selera banyak.
Ikan pekasam home made |
Tapi kali ini simple je, tak ada tabur dan perah asam. Perut sudah lapar. Jangka masa siap 1/2 jam je.
Ringkas/Simple |
12 comments:
assalam..
jalan2 cr resepi berbuka puasa..
first time tgk resepi ni.. menarik! blh cuba ni.. :)
terbaik la menu..tp mane nk dpt rambai...da bertahun xmkn rambai...terliur la tngk resepi 2..nk try la crik rambai gak..
yum sedapnya! First impression teramatlah ingin mencubanya tapi mana nak jumpa rambai macam ni ya!
Mo
bestnye..kulit rambai yer.tk biasa mkn.tp mcm best
i follow ur blog..cam sedap i want to try making diz.
i follow ur blog..cam sedap i want to try making diz.
x tahu pun kulit rambai boleh msak mcm ni. biasa org mkn buah yg dh msak je. nnt blh la cuba bla musimnya. kna la tggu bln 7 nnt bru musim buah..
http://penyakitkronikataljabbar.blogspot.com
http://penyakitkronikataljabbar.blogspot.com
salam, dulu masa kt kampung pernah juga masak lemak kulit rambai ni...mmg best rasa dia. skrg susah nk dpt buah rambai kt bandar..sekali sekala tukar resepi sedap jg ye..
salam, dulu masa kt kampung pernah juga masak lemak kulit rambai ni...mmg best rasa dia. skrg susah nk dpt buah rambai kt bandar..sekali sekala tukar resepi sedap jg ye..
ni kat kl la ni, tmn melawati, sini byk, mai le ambik, tiap2 tahun berbuah lebat, terbuang, kena lak bulan puasa selalunya baru dia ranum
Post a Comment